Staz Dermatiti, Yer Çekimine Bağlı Kaşıntı, Venöz Dermatit Nedir? Staz Dermatiti, Yer Çekimine Bağlı Kaşıntı, Venöz Dermatit Nedir? Venöz ekzema olarak ta bilinmektedir. Oluşma sebebi alt ekstremitelerde toplardamar dolaşımındaki yetersizlikten kaynaklanan ödem, varis gelişimi, nadiren toplardamar içi pıhtı oluşumu ve toplardamar damar içindeki basıncın artmasına bağlıdır. Toplardamar sisteminde bozukluğa bağlı olarak damar kapakçıkları bozulur, kan […]
Ülserler Ve İyileşmeyen Yaralar
Ülserler, iyileşmeyen ya da kronik yaralar, 4 hafta içinde düzelme göstermeyen ya da 8 hafta içerisinde iyileşmeyen yaralar olarak tarif edilir. Bunlar büyük ameliyat sonrası yaralar, tekrarlayan kazalara bağlı yaralar, damarsal kaynaklı ülserasyonlar ve diyabetik ayak yaralarıdır.
Eğer diyabet hastasıysanız, yaranın ne kadar zamandır olup olmadığı gözetilmeksizin, ayaklardaki herhangi bir ağrının varlığı durumunda mutlaka bir hekime başvurmanız gerekmektedir.
İyileşmeyen yaralar hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir?
İyileşmeyen yaralar için enfeksiyon büyük bir risktir. Her birimiz, her gün stafilokok ve psödomonas gibi bakterilere maruz kalırız. Bu bakteriler derimizde ve yaşadığımız çevrede mevcuttur. Sağlıklı olduğumuzda ya da yaramız olmadığında bir sorun teşkil etmezler. Fakat açık yaralar enfeksiyon kapma ihtimalini arttırır ve bu ihtimal, vücudun bir uzvunu kaybetmek gibi büyük sağlık problemlerine dahi yol açabilir.
Semptomlar
İyileşmeyen bir yaranın olası bir enfeksiyon durumu ile ilgili sorularınız varsa, bu konu ile ilgili bir hekime danışmanız gerekecektir. Ancak ortak semptomlar şunlardır;
-Ağrının artması,
-Yara etrafında kızarıklık ve ısı artışı,
-Yaradan akıntı gelmesi
-Yaradan kötü koku yayılması.
İyileşmeyen yaralar genellikle ayaklarda, ayak bileklerinde, topukta ve baldırda; yürüyemeyen kişilerde ise kalça, uyluk ve popo kısmında ortaya çıkar.
Vakumed; aralıklı negatif basınçlı vakum tedavisi, iyileşmeyen yaraların tedavisinde kanlanmayı artırarak etkili olur.