Lenfödem

Lenfatik sistem nedir?

Lenfatik sistem, kan damarları gibi tüm vücuda yayılmış, ancak çok daha ince bir dolaşım sistemidir. Lenfatik sistemin içinde, kan yerine renksiz berrak bir sıvı dolaşır. Dokulardaki fazla sıvı lenfatik sistem üzerinden toplardamarlara geri döner. Ayrıca lenfatik sistem bağışıklık cevabının önemli bir parçasıdır.

Lenfödem nedir?

Lenfödem, Meme kanserinin cerrahi tedavisi sırasında tumor ile beraber koltukaltı lenf bezleri de çıkartılır. Lenfatik sistemin bütünlüğünün koltukaltında bozulması sonucu o taraf kolda bazen şişme görülebilir. Radyasyon tedavisi ve kemoterapi de koldaki bu şişmeyi tetikler. Kolda lenfatik dolaşım bozukluğuna bağlı ödem ve şişmeye lenfödem denir.

lenfödem

lenfödem

Lenfödem, meme ameliyatını takiben erken dönemde olabildiği gibi aylar hatta yıllar sonra da ortaya çıkabilir. Kural olmamakla beraber, en sık görüldüğü dönem ameliyat sonrası 18-24 aylar arasındadır.

Meme kanseri ameliyatı olan her kadında kolda lenfödem olmaz. Literatürde, meme ameliyatı olan her 4 kadından ancak birinde görüldüğü bildirilmektedir. Meme kanseri tedavisi görmüş hastalar arasında cilt bakımına dikkat eden ve düzenli egzersiz yapanlarda lenfödem görülme oranı çok düşüktür.

Lenfödem teşhisi: Lenfödem teşhisi için özel bir teste ihtiyaç yoktur. Hastanın hikayesinin dikkatle dinlenmesi ve fizik muayene genellikle yeterlidir.

Lenfödemin önemli bulgusu, etkilenen taraf kolda şişmedir. Şişme değişik boyutlarda olabilir. Bazı hastalarda etkilenen kol diğer kolun bir kaç katı boyutlara ulaşırken, bazı hastalarda iki kol arasındaki fark ancak ölçümle anlaşılacak kadar küçüktür.

 

Lenfödem kolda şişme dışında hastalarda şu yakınmalara neden olur: etkilenen kolda dolgunluk ve sertleşme hissi, kolda ağrı veya acı duyulması, elde ve parmaklarda şişme. (yüzüklerin parmağa küçük gelmesi şeklinde ortaya çıkar), o taraf kolda güçsüzlük.

Lenfödem

Lenfödem

 

Lenfödemi önlemek: Lenfödemin bilinen kesin bir tedavisi yoktur. Ancak olmasını engellmek, olduğunda da yakınmaları ortadan kaldırmak için alınacak önlemler vardır ve semptomatik tedaviler vardır. Lenfödemin önlenmesi ve kontrolü için şu hususlara dikkat etmek gerekir:

Lenfödemin tedavisi; Lenfödeme sebep olan etkenleri tamamen ortadan kaldırmak bugün için mümkün değildir. Cerrahi olmayan tedavide (fizyoterapi) asıl amaç lenfödemin gelişmesini engellemek ve ortaya çıkmış olgularda da şişliğin daha fazla artmasının önüne geçebilmektir.

Bu tedavi ile hastanın kolundaki rahatsızlık hissinin azaltılması, kolun hareketlerinin iyileştirilmesi ve psikolojik olumsuzlukların engellenmesi sağlanabilir.

Hastaların büyük bir bölümü, cerrahi tedaviye gerek kalmadan hayatlarını devam ettirebilirler. Ancak lenfödem için gereken kompleks fizyoterapi yöntemi, bu konuda eğitim almış deneyimli fizyoterapistler tarafından yapılmalıdır.

Ne yazık ki ülkemizde bu eğitimi almış fizyoterapist sayısı son derece azdır ve hastaların büyük şehirler dışında bu deneyimli fizyoterapistlere ulaşması genellikle mümkün olmamaktadır.

Vacumed  aralıklı negatif basınç yöntemi lenfödem tedavisinde diğer yöntemlere göre çok daha başarılı bir yöntemdir.

Bizleri Youtube'dan Takip Edebilirsiniz.

Randevu için arayınız.. 0530 343 74 99 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer Tedaviler

Aralık 10, 2021
Staz Dermatiti, Yerçekimine Bağlı Kaşıntı, Venöz Dermatit

Staz Dermatiti, Yer Çekimine Bağlı Kaşıntı, Venöz Dermatit Nedir? Staz Dermatiti, Yer Çekimine Bağlı Kaşıntı, Venöz Dermatit Nedir? Venöz ekzema olarak ta bilinmektedir. Oluşma sebebi alt ekstremitelerde toplardamar dolaşımındaki yetersizlikten kaynaklanan ödem, varis gelişimi, nadiren toplardamar içi pıhtı oluşumu ve toplardamar damar içindeki basıncın artmasına bağlıdır. Toplardamar sisteminde bozukluğa bağlı olarak damar kapakçıkları bozulur, kan […]

Aralık 7, 2021
Venöz Staz Nedir?

Venöz Staz Nedir? Toplardamar sistemindeki bozukluk nedeniyle kirlenmiş kanın alt ekstremite ve vücudun diğer alt bölgelerinde birikmesine venöz staz denir. Venlerde kapakçık sisteminde bir bozukluk,  venleri sıkıştıran bir lezyon ya da ven içinde trombüs adı verilen bir kan pıhtısı bu olaya sebep olabilir. Venöz staz bazen derin venlerde bazen de yüzeysel venlerde olur. Bir taraftaki […]

Aralık 7, 2021
Bacaklarda Periferik Arter Hastalığı (Bacak Atardamarlarında Daralma)

Bacaklarda Periferik Arter Hastalığı (Bacak Atardamarlarında Daralma) Periferik arter hastalığı, bacakları ve ayakları besleyen arterlerin daralması ve sertleşmesiyle sonuçlanan damar hastalığı durumudur. Daralan kan damarları, sinirleri ve dokuları oksijensiz  ve besleyici maddelerden mahrum bırakır.  Sebepleri Periferik arter hastalığı damar sertliği şeklinde başlar.  Bu durum, damar duvarlarında yağ plaklarının oluşmasıyla ve damar duvarına kalsiyum çökmesiyle ortaya […]

1 2 3 6

İletişim Bilgileri

0530 343 74 99

Hasanpaşa, Eğitim Mah. Poyraz Sok. No: 14 Sadıkoğlu 4 İş Merkezi D:Kat: 3/39, 34722 Kadıköy/İstanbul
phone-handsetcalendar-full