Staz Dermatiti, Yer Çekimine Bağlı Kaşıntı, Venöz Dermatit Nedir? Staz Dermatiti, Yer Çekimine Bağlı Kaşıntı, Venöz Dermatit Nedir? Venöz ekzema olarak ta bilinmektedir. Oluşma sebebi alt ekstremitelerde toplardamar dolaşımındaki yetersizlikten kaynaklanan ödem, varis gelişimi, nadiren toplardamar içi pıhtı oluşumu ve toplardamar damar içindeki basıncın artmasına bağlıdır. Toplardamar sisteminde bozukluğa bağlı olarak damar kapakçıkları bozulur, kan […]
Pelvik Venöz(alt karın) konjesyon (göllenme) sendromu nedir?
Pelvik konjesyon sendromu (PKS); Pelvik Venöz Konjesyon Sendromu genellikle 20-45 yaş arası özellikle birden fazla gebelik geçirmiş kadınlarda görülen bir hastalıktır.
Yumurtalık (over) toplardamarında kapak yetmezliğine ya da herhangi bir darlığa bağlı rahim çevresindeki toplardamarların genişlemesidir yani varisleşmesidir (varis, genişlemiş toplardamar demektir).
Pelvik konjesyon sendromu, özetle alt karın bölgesindeki toplardamarların genişlemesi ve buna bağlı basınç artışı ve ağrı olarak ortaya çıkan bir durumdur.
Pelvik konjesyon sendromunda şikâyetler nelerdir?
Çok sık karşılaşılan ancak gözden kaçan bir hastalıktır.
Bunun sebebi karın ağrısının kadınlarda çok görülen bir semptom olması ve bir çok sebebe bağlı olarak ortaya çıkmasıdır.
En önemli şikâyet alt karın bölgesinde altı aydan uzun süren ağrıdır. Ancak her karın ağrısı PKS değildir, her PKS da karın ağrısı olmaz.
Ağrı keskin değildir, belirli bir ritmi de yoktur.
Genellikle tam tanımlanamayan künt bir ağrı vardır. Genelde adet öncesi, uzun süre ayakta kalındığında, cinsel ilişki esnasında ya da sonrasında olur.
Gebeliğin ileri dönemlerinde de ortaya çıkabilir Ağrı bazen kişinin günlük hayatını etkileyecek kadar rahatsız edici olabilir.
Pelvik konjesyon sendromunda ne gibi belirtiler olur?
- Dış genital bölge çevresinde şişlik, ödem
- Dış genital bölge, kalça, apış arası ve bacakların iç kısımlarında varisler
- Hemoroid ve diğer venöz yakınmalar
- Anormal adet kanaması
- Karın alt bölgelerine dokunulduğunda ağrı
- Ağrılı adet görme
- Cinsel ilişki esnasında ve sonrasında ağrı
- Vajinal akıntı
- Depresyon ve anksiyete
- Normalden fazla adet kanaması
- Uzun süre ayakta kalmakla artan ağrı
Nasıl teşhis konulur?
PKS’ unda teşhis koymak genellikle zordur.
Alt karın bölgesinde ağrı şikayeti olan, varislerle ilgili şikayetleri olan hastalarda bu sendromun öncelikle akla gelmesi ve buna yönelik tetkiklerin yapılması önemlidir.
Transvajinal ultrasonografi de varislerin görünmesi, tomografi yada venografide dolgun ve kıvrımlaşmış toplardamarların görülmesi, MR incelemede yine aynı şekilde genişlemiş toplardamarların görülmesi büyük ölçüde tanı koydurucudur.
Tedavisi nedir?
Yumurtalık toplardamarında (over veni) genişleme, buna bağlı varisler varsa ve bu varisler şikâyete sebep oluyorsa tedavi gerekir.
Kapak yetmezliği ve kaçağı olan bu damarın alınması ve ya invazif radyolojik yöntemlerle tıkanması iyi bir tedavi yöntemidir.
Ayrıca uzun süre ayakta durmaktan kaçınma, kabızlık varsa tedavisi, ağrı kesici ve venler üzerine etkili ilaçlar semptomatik tedavi sağlayabilir.
Vakumed Aralıklı Negatif Basınçlı Vakum tedavisi iyi bir yardımcı tedavi yöntemidir. Diğer tedavi yöntemleri ile tedavi edilen hastalarda da faydalıdır.
En uygun tedavi; kapak yetmezliği olan bu damarın kapatılması ve varislerin tedavi edilmesidir.
Bu şekilde hastanın şikâyetleri de iyileşir. Bu damar ameliyatla da kapatılabilir.
Ancak günümüzde basit bir anjiyografi yöntemi ile yapılan embolizasyon (tıkama) tedavisi son derece etkili ve tercih edilen yöntemdir.
Anjiyografi toplardamara yapıldığı için de atardamar anjiyografisinden daha kolaydır.